Tajna soba otkirvena u Velikoj piramidi

Međunarodni tim arheologa veruje da je pronašao lokaciju tajne sobe u Velikoj piramidi i to uz pomoć laserske tehnologije kojom je mapirao 4.500 godina staro čudo drevnog Egipta.

Pixabay

Medi Tajubi, predsednik Instituta za inovacije u očuvanju nasleđa, pokrenuo je projekat skeniranja piramida, zajedno sa Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Kairu, koji je na osnovu infracrvene termografije utvrdio da postoji šupljina u strukturi. Sada arheolozi moraju da pronađu tačnu lokaciju sobe.

"Svi uređaji koje smo postavili potvrdili su da postoji šupljina, ali još ne znamo gde je", rekao je on za AFP. U oktobru je grupa najavila otkriće šupljine visoke 105 metara u severoistočnom delu piramide. Veličina te šupljine odgovarala je već poznatim odajama u piramidi.

Međutim, drugi arheolozi koji sarađuju na projektu opreznije iznose predviđanja. Bivši ministar starina i izvanredni egiptolog Zahi Havas, zasad šupljinu naziva "anomalijom" između blokova kamena.

Velika ili Keopsova piramida nazvana je po faraonu iz četvrte dinastije koji ju je sagradio između 2580. i 2560. pre nove ere. Ova građevina bila je prepuna blaga, a nekadašnji istraživači uopšte nisu brinuli o njoj kao o kulturnom dobru. Tako je kalif Al-Mamun još 820. godine kopao tunele u njenim zidovima, pokušavajući da otkrije njene tajne, a egiptolozi iz 19. veka Ričard Vise i Đovani Batista Kavilja našli su put do njene unutrašnjosti uz pomoć dinamita.

Sada nove tehnologije prodiru kroz građevinu bez ikakve potrebe za agresivnim metodama.

Autor: B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP